Özel Arama

GIDA TEKNOLOJİSİ İŞLETMELERDE TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON

GIDA TEKNOLOJİSİ İŞLETMELERDE TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON
İÇİNDEKİLER
 AÇIKLAMALAR ...................................................................................................................iv
GİRİŞ ......................................................................................................................................1
ÖĞRENME FAALİYETİ–1 ....................................................................................................3
1. TEMİZLİK MADDE VE MALZEMELERİ........................................................................3
1.1.Temizlik ve Dezenfeksiyon Kavramları ........................................................................3
1.2. Temizlikte Kullanılacak Su ve Özellikleri....................................................................4
1.3. Gıda Endüstrisinde Kullanılan Deterjanların Sahip Olması Gereken Nitelikler...........5
1.4. Gıda Endüstrisinde Kullanılan Deterjanlar ve Kullanım Amacı...................................8
1.4.1. Alkali Çözeltiler ....................................................................................................8
1.4.2. Asitli Çözeltiler......................................................................................................9
1.4.3. Yüzey Aktif Maddeler ...........................................................................................9
1.4.4. Çöküntüyü Engelleyici Maddeler (Sequestrant)....................................................9
1.5. Gıda Endüstrisinde Kullanılan Dezenfektanların Sahip Olması Gereken Nitelikler ....9
1.6. Gıda Endüstrisinde Kullanılan Dezenfektanlar ve Kullanım Amaçları ......................11
1.6.1. Klorlu Bileşikler ..................................................................................................11
1.6.2. 4’lü Amonyum Bileşikler ....................................................................................12
1.6.3. İyodoforlar ...........................................................................................................12
1.6.5. Fenolik bileşikler .................................................................................................12
1.6.6. Deterjan-Sanitizerler............................................................................................13
1.7. Temizlik Maddelerinin Depolanması..........................................................................13
1.8. İstenilen Konsantrasyonda Deterjan ve Dezenfektan Solüsyonları ............................13
1.9.Temizlik Malzemelerinin Seçimi.................................................................................14
UYGULAMA FAALİYETİ ..............................................................................................19
ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME......................................................................................23
ÖĞRENME FAALİYETİ-2 ...................................................................................................26
2.GIDA ENDÜSTRİSİNDE TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON.......................................26
2.1. Temizlik Çeşitleri........................................................................................................26
2.1.1.Uygulama Şekline Göre Temizlik ........................................................................26
2.1.2. Zamana Göre Temizlik ........................................................................................30
2.1.3.Derecesine Göre Temizlik ....................................................................................31
2.2.Dezenfeksiyon Yöntemleri ..........................................................................................32
2.3. Temizlik ve Dezenfeksiyon Aşamaları .......................................................................32
2.3.1. Ürün Kalıntılarının Alınması...............................................................................32
2.3.2. Ön Çalkalama ......................................................................................................33
2.3.3. Deterjanlı Çözelti ile Temizlik ............................................................................33
2.3.4. Son Çalkalama.....................................................................................................33
2.3.5. Dezenfeksiyon .....................................................................................................33
2.4.İşletmelerde Temizlik Programları ..............................................................................33
2.5. Temizlik ve Dezenfeksiyon Sırasında Korozyonun Önlenmesi .................................34
2.6. Temizlik ve Dezenfeksiyon Kontrolleri......................................................................35
2.7. Temizlik ve Dezenfeksiyon Formlarını Doldurma .....................................................36
UYGULAMA FAALİYETİ ..............................................................................................38
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ....................................................................................41
ÖĞRENME FAALİYETİ-3 ...................................................................................................44
3. OTOMATİK TEMİZLEME SİSTEMLERİ.......................................................................44
3.1. CIP ve COP Sistemi....................................................................................................44
3.1.1. Temel Aşamaları..................................................................................................45
3.1.2. Deterjan Kombinasyonları...................................................................................46
3.2. CIP Sistemini Uygulama Tipleri ve Uygulama Basamakları......................................46
3.2.1. Tek Kullanımlı.....................................................................................................46
3.2.2. Geri Dönüşümlü ..................................................................................................47
3.3. CIP Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları ............................................................49
3.4. CIP Sistemini Oluşturan Makine ve Ekipmanlar ........................................................49
UYGULAMA FAALİYETİ ..............................................................................................50
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ....................................................................................52
MODÜL DEĞERLENDİRME ..............................................................................................54
CEVAP ANAHTARLARI.....................................................................................................58
KAYNAKÇA........................................................................................................................59
Download:

http://rapidshare.com/files/358704128/isletmede_temizlik_ve_dezenfeksiyon.pdf
Share/Save/Bookmark

0 yorum: